Какво е Yearn Finance и как работи?

от Anakin
0 коментари

Стартирала през юли 2020 г., компанията Yearn.finance се превърна в един от основните играчи в нововъзникващото пространство на децентрализираните финанси (DeFi), който предоставя услуги като залагане, агрегиране на заеми и генериране на доходност в блокчейна на Етериум. Като се гордее с най-удобните за потребителя услуги за криптотърговия, които се предоставят автономно, проектът използва своята родна криптовалута ERC-20 Yearn Finance (YFI), за да стимулира тези, които заключват своите крипто токени в договори на Yearn.finance чрез някоя от поддържаните платформи като Balancer и Curve DeFi.

С всички свои протоколи, работещи върху блокчейна на Ethereum, Yearn.finance се управлява чрез разработчици, които действат в съответствие с предложенията за управление, гласувани от притежателите на YFI. Създадена с визията за опростяване на процеса на инвестиране в DeFi продукти, платформата Yearn.finance предлага на своите потребители и възможността да инвестират в други DeFi протоколи в допълнение към печеленето на процент от таксите на платформата пропорционално на притежаваните от тях YFI.

Кой стои зад Yearn.finance?

Ветеран в сферата на криптовалутите и DeFi, Андре Крондже стартира протокола Yearn.finance, без да набира финансиране по публичен или частен път. Вместо това софтуерният архитект разчиташе на своя над две десетилетия опит в разработката на софтуер, за да стартира първо протокола, а след това издаде YFI токени на инвеститори на дребно, които понастоящем са ограничени до максимално предлагане от 36 666 токена.

Освен от изключително редкия подход, възприет от Крондже, платформата Yearn.finance се възползва от предишния му опит като основател на мрежата Keep3r и от връзката му със забележителни DeFi проекти, които включват такива като PowerPool, Hegic, Cover, Pickle, Cream V2, SushiSwap и Akropolish, наред с други. За разлика от други основатели, Крондже не е запазил за себе си токени YFI преди стартирането на протокола Yearn.finance, вярвайки, че една наистина децентрализирана платформа, базирана на блокчейн технологията, не трябва да има основател, който да виси и да диктува бъдещия ѝ курс.

Всъщност историята на Yearn.finance може да се проследи назад до усилията му през последните пет години да пусне рентабилни финансови продукти за небанковия сегмент от световното население и е силно повлияна от усилията му в Африка за постигане на същото. Избирайки да се съсредоточи върху създаването на стойност за цялата DeFi екосистема от разработчици, партньори и инвеститори в платформата Yearn.finance, Крондже предостави на десетки крипто предприемачи нова перспектива за това как да създават DeFi продукти за масите.

Какво е Yearn.finance (YFI) и как работи?

Изграден върху блокчейна на Етериум, протоколът Yearn.finance елиминира нуждата от финансов посредник като банка и предлага на крипто инвеститорите и притежателите на токени достъп до своята гама от услуги за кредитиране и търговия, които включват Vaults, Zap, Earn и APY. Протоколът Yearn.finance може да разгръща своите интелигентни договори на блокчейна на Ethereum, както и на други децентрализирани борси, които работят на него. Предлаган чрез опростен уеб интерфейс, Yearn.finance е радикален експеримент в света на DeFi и има една-единствена цел – да максимизира възвръщаемостта на криптоактивите за своите потребители.

Най-сложният сред нейните продукти е продуктът Vaults, който действа като своеобразен взаимен фонд и разполага с над 50 различни трезора или пула за залагане, в които потребителите на Yearn.finance могат да депозират своите токени. Тези трезори на Yearn.finance по същество са инвестиционни стратегии в други проекти на DeFi като Convex Finance и Compound Finance, като предварително програмирана логика решава кога да се прехвърли капиталът, а автоматизация на кода решава процеса на генериране на доходност и ребалансиране. Потребителите допълнително се възползват от по-ниските разходи за газ и ниските такси за транзакции, събирани от Yearn.finance за всяка транзакция, свързана със сейфове.

Какво можете да правите с Yearn.finance?

Платформата Yearn предлага по нещо за всеки – инвеститори, разработчици и дори други DeFi проекти, които се интересуват от партньорство с Yearn.finance. За инвеститорите в криптовалути продуктите Earn, Zap и APY им помагат да заемат своите криптовалути или да ги търгуват за краткосрочна доходност, като по този начин се стремят да увеличат шансовете си за получаване на пасивен доход. Zap и APY ефективно подобряват преживяването на потребителите, когато използват продукта Earn, който по същество е инструмент за отглеждане на доходност, за да печелят най-високите лихвени проценти в протоколите за кредитиране Aave, dYdX или Compound.

От друга страна, Vaults представя на потребителите революционен начин за активно инвестиране, като използва самоизпълняващия се код на платформата Yearn, имитиращ начина, по който работят традиционните взаимни фондове, за да извлекат най-добрата възвръщаемост за своите инвеститори. Като използват платформата Yearn.finance за изпълнение на своите интелигентни договори на платформите за търговия Balancer и Curve DeFi, потребителите могат да се възползват от всички аспекти на оптимизатора на доходността, без да се притесняват за вътрешната работа. По този начин Yearn.finance е и агрегатор на DeFi доходност, но с дизайн, който е прост, предназначен да максимизира възвръщаемостта на инвеститорите и работи в полза на всички притежатели на YFI токени.

Написани на езика за програмиране Solidity, потребителите с добри познания по този език могат дори прозрачно да видят как кодът за всеки трезор инвестира допълнително заетите токени в различни DeFi протоколи. За разработчиците Yearn.finance предлага функционалност за създаване на персонализирани стратегии за трезори, които след това се подлагат на партньорска проверка, тестване в производствена среда и пускане в действие, след като Комитетът по безопасното стопанисване предостави своето одобрение. Платформата Yearn подробно описва различните процедури, които е необходимо да бъдат спазвани от разработчиците, включително конвенции за именуване и процедури за работа с тези интелигентни договори.

За други DeFi проекти Yearn.finance показва неистов ентусиазъм за сътрудничество, тъй като платформата се стреми да изгради DeFi бъдеще, в което всеки може да има достъп до всяка услуга или протокол от всяко място. Освен това Yearn.finance обедини усилията си с протокола Layer-2 Optimism през август 2022 г. и е пример за склонността му към изграждане на междуверижна оперативна съвместимост и работа за подобряване на капиталовата ефективност за своите потребители.

Сигурен ли е Yearn.finance и добра инвестиция ли е YFI?

Тъй като предоставя на притежателите на токени YFI правото да гласуват по подадени от общността предложения, Yearn.finance има всички характеристики на истински децентрализиран DeFi проект, който поставя интереса на притежателите на токени над всичко останало. Познати като предложения за подобрения на Yearn (Yearn Improvement Proposals – YIPs), всеки член може да започне YIP във форума за управление на Yearn.finance и ако мнозинството от членовете го подкрепят, YIP ще бъде предложено за официално гласуване чрез модела за залагане на средства за управление на YFI.

Всички притежатели на YFI имат право да гласуват по тези YIPs, независимо дали става въпрос за нов трезор, промени в механизма на управление или дори за предлагане на промени в настоящата структура на таксите. Въпреки това, както признава основателят Андре Крондже, DeFi включва риск и дори беше напуснал пространството за кратко, преди да се върне, за да стартира платформата Yearn. При това положение, въпреки всички усилия да се гарантира, че платформата Yearn функционира прозрачно, потребителите са изправени пред умерен риск да се сблъскат със загуби, причинени от нестабилни пазарни условия. Криптовалутата YFI също е обект на колебания в търговията, променящи се пазарни настроения и спекулативна дейност от страна на големи институционални търговци.

При все това, както се наблюдава при различни блокчейн проекти, които са успешни за определен период от време, инвеститорите могат да изберат да задържат своите притежания на YFI, за да се възползват потенциално от дългосрочното поскъпване на цената. С пиковата обща заключена стойност (TVL) в протокола Yearn.finance, която достигна най-високата си стойност от 6,91 млрд. долара, платформата Yearn се причислява към най-бързо растящите съществуващи DeFi протоколи. Като се има предвид наборът от ползи, които предоставя, и честният характер, използван в нейния модел на управление, Yearn.finance може да бъде причислена към най-значимите DeFi инвестиционни платформи, появили се в ерата след пандемията.

You may also like

Остави коментар