Как да съхранявате Bitcoin в MetaMask

от Anakin
0 коментари

В MetaMask могат да се съхраняват само Wrapped Bitcoin-и, тъй като този портфейл поддържа специално разпределени приложения с поддръжка на Ethereum.

MetaMask е добре познат портфейл за разпределени приложения (DApps) с поддръжка на Ethereum. Но може ли MetaMask да съхранява Bitcoin?

За много криптоинвеститори Биткойн е важна част от портфейла им. Освен като инвестиционен актив, Биткойн може да се използва и като метод за плащане. Благодарение на портфейли като MetaMask, плащането чрез блокчейн технологията стана много по-лесно. Този криптопортфейл за Етериум дава възможност на милиони инвеститори да участват във всичко, което криптопазарът може да предложи.

Метамаск портфейл

MetaMask е криптопортфейл на Ethereum, който се предлага като приложение и като разширение в уеб браузъра. С други думи, MetaMask позволява на потребителите да съхраняват своите частни ключове и след това да използват сигурно приложения и уебсайтове с базирани на Ethereum DApps и интелигентни договори. Един от най-популярните крипто портфейли, MetaMask наскоро премина границата от 30 милиона потребители през март 2022 г. Това се дължи отчасти на възхода на децентрализираните финанси (DeFi) и незаменимите токени (NFT).

Защитата на криптовалутите често се появява, когато хората за първи път започват да проучват криптовалутите. Тя е от голямо значение, поради което добрият портфейл е незаменим. Често се препоръчва хардуерен портфейл, защото с него можете да съхранявате криптовалутите си офлайн. Но дали MetaMask също е хардуерен портфейл?

MetaMask не е хардуерен портфейл. Той е софтуерен портфейл. Тези портфейли се наричат още горещи портфейли и са свързани с интернет. Дори и така, все пак можете да свържете MetaMask към хардуерен портфейл. По този начин можете да използвате MetaMask и с Ledger, който е най-известният хардуерен портфейл.

За да направите това, отворете приложението ETH и изберете „Connect Hardware Wallet“ (Свържи хардуерен портфейл), за да интегрирате хардуерния си портфейл Ledger в MetaMask. След това ще се отвори изскачащ прозорец, който ще ви подкани да изберете устройството си и да кликнете върху „Connect“.

Когато използвате Ledger с разширението за браузър MetaMask, софтуерният портфейл функционира само като портал, а не като портфейл. Вашите частни ключове не напускат Ledger, така че не се съхраняват в MetaMask.

Метамаск поддържа ли Биткойн?

MetaMask поддържа Биткойн, но не по начина, по който портфейл на борсата приема криптовалутата. Биткойн не е ERC-20 токен, така че най-голямата криптовалута не се приема директно от MetaMask. Въпреки това можете да получите BTC във вашия MetaMask по заобиколен начин.

Въпреки това не се опитвайте да изпращате Биткойн директно във вашата MetaMask. Ако се опитате да го направите, MetaMask няма да може да получи токена, което може да доведе до негативни последици. Може да загубите всички изпратени Биткойни наведнъж, което би било ужасна ситуация!

Как да изпратя Bitcoin на MetaMask?

Както вече прочетохте, не е възможно да изпратите BTC директно на MetaMask. Но това не означава, че е невъзможно да получите Биткойн в портфейла си в MetaMask. BTC работи на собствена блокчейн система. В този блокчейн транзакциите могат да се изпращат само на адреси на Биткойн. Това важи не само за Биткойн, но и за други блокчейн вериги, като например Етериум.

В блокчейна на Етериум е възможно да се изпращат само токени, свързани с Етериум. Изпращането на Биткойн през мрежата на Етериум е сравнимо с плащането с евро в САЩ. Еврото не се приема като валута в Съединените щати, но можете да използвате еврото си по заобиколен начин. Обменяйки тези евро, можете да получите същата стойност в щатски долари и да използвате това като начин на плащане.

Въпреки това, ако не искате да обменяте своите биткойни за етериум, има и други решения. Това означава, че трябва да заключите своите BTC на едно място и след това да ги прехвърлите в блокчейна на Етериум като нов токен, който представлява Биткойн, заключен в блокчейна на Биткойн. Това се нарича още Wrapped BTC (wBTC), което означава Биткойн като ERC-20 токен.

Как се wrap-ва Биткойн?

Има няколко начина за wrap-ване на вашия биткойн. Нека вземем за пример Binance. В Binance BTC и wBTC са два различни токена, така че можете да ги търгувате. Като кликнете върху „Classic“ в раздела за търговия на Binance, ще бъдете прехвърлени към платформата за търговия на борсата. Тук можете да намерите двойката за търговия с двата токена Биткойн. Тук можете да въведете колко WBTC искате да купите и да потвърдите това, като кликнете върху Buy WBTC.

Какво да правите, ако не виждате своите wBTC в Метамаската си? Можете лесно да промените това, като добавите токена wBTC, като използвате стъпките по-долу:

MetaMask адрес на портфейла

За да използвате wBTC, адресът на портфейла на MetaMask е много важен и лесен за намиране. Като отворите приложението и влезете в него, ще стигнете до главния екран на MetaMask. Под името на акаунта си ще откриете своя уникален код, който изпълнява ролята на ваш адрес. Този адрес може да се използва за получаване на криптовалути.

Можете да споделяте този код с други хора, но никога не споделяйте останалите кодове с никого. Данните ви за вход и възстановяване са предназначени за защита на вашите активи. Ако други лица получат тези кодове, те могат да злоупотребят с тях и да доведат до загуба на криптоактивите ви.

Алтернативи на MetaMask

MetaMask е популярен софтуерен портфейл, но има и алтернативни варианти. Поради всички различни блокчейн вериги, няколко портфейла са подходящи само за определена блокчейн верига. Два примера са портфейлът Yoroi на Cardano и портфейлът Phantom на Solana.

Няколко софтуерни портфейла са подходящи за токените ERC-20 в блокчейна на Ethereum. Предимството на MetaMask е, че можете да го използвате чрез уебсайтове и приложение. Това е мястото, където MetaMask се отличава от своите конкуренти.

Trust Wallet, например, е много уважаван софтуерен портфейл, който може да се използва като мобилно приложение като алтернатива на MetaMask. MyEtherWallet и Mist Wallet, два уебсайта портфейли, които приемат ERC-20 токени, също са популярни алтернативи на MetaMask.

Въпреки че MetaMask е най-популярният универсален софтуерен портфейл, никога не пречи да използвате няколко портфейла. Използването на различни портфейли е вид стратегия за управление на риска. Като използвате няколко портфейла, няма да загубите всичките си криптоактиви, когато само един портфейл бъде хакнат.

You may also like

Остави коментар