8 най-добри cross chain bridges, които свързват няколко блокчейна

от Anakin
0 коментари

Екосистемата на блокчейна продължава да се разширява всеки ден, а новите начини да я накараме да прави повече неща за инвеститорите само се разширяват. В миналото малцина се интересуваха много или изобщо от използването на други блокчейн системи, тъй като разработчиците и потребителите вероятно щяха да използват Етериум за dApps или Биткойн за трансфери на висока стойност.

Екосистемата на блокчейна продължава да се разширява всеки ден, а новите начини да я накараме да прави повече неща за инвеститорите само се разширяват. В миналото малцина се интересуваха много или изобщо от използването на други блокчейн системи, тъй като разработчиците и потребителите вероятно щяха да използват Етериум за dApps или Биткойн за трансфери на висока стойност.

Недостатъците на тези добре познати блокчейн вериги, като Етериум, обаче подтикнаха разработването на по-нови платформи. Тези нови вериги, наречени „блокчейн мостове“, предлагат предимства като по-евтини такси за трансакции, по-висока производителност на мрежата и достъп до иновативни дейности за получаване на доходност.

Интересно е, че съществуват повече от 125 блокчейн вериги и те не могат да комуникират помежду си. Всеки блокчейн е самостоятелен „силоз“, в който няма вход или изход. Следователно най-ефективният начин за прехвърляне на токен или монета, например Биткойн, от една блокчейн в друга е чрез използване на мост, наричан още cross-chain bridge.

Мостовете за кръстосани вериги могат да бъдат проектирани за обмен на всякакъв вид данни, включително повиквания за интелигентни договори, децентрализирани идентичности, информация извън веригата, като например емисии на борсови цени, и много други. Освен това те улесняват използването на децентрализирано приложение (dApp) в различни блокчейн вериги. Съществуват доста мостове за пресичане на вериги, но в този материал ще се запознаете с осемте най-добри, които предлагат най-добра сигурност, възможности за поддръжка и др.

Мостовете за кръстосани вериги могат да бъдат проектирани за обмен на всякакъв вид данни, включително повиквания за интелигентни договори, децентрализирани идентичности, информация извън веригата, като например емисии на борсови цени, и много други. Освен това те улесняват използването на децентрализирано приложение (dApp) в различни блокчейн вериги. Съществуват доста мостове за пресичане на вериги, но в този материал ще се запознаете с осемте най-добри, които предлагат най-добра сигурност, възможности за поддръжка и др.

8.Multichain Bridge

Мостът Multichain, известен преди като Fantom Anyswap, е протокол за маршрутизиране между веригите, който позволява движението на данни и активи в различни блокчейн мрежи. Никоя друга услуга за cross-chain bridge не поддържа толкова много видове токени, колкото Multichain.

Мостът поддържа блокчейн мрежи като Arbitrum, Astar Network, Avalanche, BNB Chain, Bitcoin, Blocknet, Boba Network, Celo, Clover, ColossusXT, Optimism, Polygon, REI, Shiden Network, Syscoin NEVM, Telos, Terra, Velas и други. Потребителите могат да използват моста Multichain, за да прехвърлят активи между две поддържани вериги.

Мостът Multichain прехвърля минимална сума от 12 USDT и максимална сума от 20 000 000 USDT. Времето за обработката му е приблизително 10-30 мин, а таксата за прехвърляне между веригите е 0,01%.

7.Arbitrum Bridge

Стартирана през 2021 г. от Off-Chain Labs, Arbitrum е решение от Layer 2 (L2) за претоварената мрежа на Ethereum. Arbitrum е създадена като решение за мащабиране, което да рационализира трансакциите в блокчейна на слой 1 (L1) на Ethereum. Някои от най-големите играчи в DeFi пространството, като Uniswap, Curve и SushiSwap, веднага скочиха в лентата на Arbitrum, за да се възползват от предимствата му, съчетани със сигурността на Ethereum.

Arbitrum използва концепцията за оптимистични rollups, за да предложи по-ниски такси за газ за сигурни трансакции. Оптимистичните rollups са интелигентни договори, които „навиват“ трансакции извън веригата в пакети. По този начин се разпределят разходите за пакетните трансакции, което води до по-ниски такси за газ и намаляване на претоварването на мрежата, като същевременно се поддържат високи стандарти за сигурност.

Мостът поддържа YFI, USDT, ETH, WETH, Ethereum Assets, UNI, SUSHI, CRV, USDC, COMP, Dai и WBTC. Въпреки това, за да мостнете своите ETH активи, първо ще трябва да свържете Arbitrum Bridge с крипто портфейл. Към момента на писане на статията мостът има блокирана обща стойност (TVL) от над 1 милиард.

6. Polygon Bridge

Мостът Polygon Bridge позволява на потребителите бързо да прехвърлят ERC токени и NFT към страничната верига на Polygon. В Polygon има два основни моста – Proof of Stake (PoS) Bridge и Plasma Bridge. И двата могат да прехвърлят активи от Ethereum към Polygon (и обратно), но приемат различни методи за сигурност.

Мостът PoS Bridge използва консенсусния алгоритъм Proof of Stake (PoS), за да защити мрежата си. Той поддържа прехвърляне на Етер (ETH) и повечето токени ERC. Plasma Bridge е за разработчици, които се нуждаят от повишена сигурност. Той използва решението за мащабиране Ethereum Plasma и поддържа прехвърляне на токени MATIC, ETH, ERC-20 и ERC-721.

Едно от основните предимства на моста Polygon са ниските такси за газ. Транзакциите също така се обработват по-бързо без участието на протоколи на трети страни и са напълно децентрализирани. Потребителите ще понесат такси за моста Polygon, въпреки че те са много по-ниски, отколкото ако използвате Mainnet. Към момента на писане на статията мостът вече има блокирана обща стойност (TVL) от над 2 милиарда.

5. Synapse Bridge

Мостът Synapse е децентрализиран протокол, който има за цел да улесни оперативната съвместимост между веригите в рамките на DeFi. Протоколът се състои от два основни компонента: Synapse Bridge и Synapse AMM.

Synapse свързва блокчейн, като предлага разширяем протокол за съобщения между веригите, който поддържа активи, повиквания на интелигентни договори и др. Cross-chain мостът на Synapse позволява безпроблемно прехвърляне на криптоактиви в множество блокчейн мрежи, включително Arbitrum, Avalanche, Boba, Binance Smart Chain, Ethereum, Fantom, Harmony и Polygon.

Потребителите могат също така безпроблемно да извършват крос-чайн суап между стабилни криптоактиви в блокчейн мрежи. Тази cross-chain bridge инфраструктура се захранва от многостранни изчислителни валидатори, които осигуряват моста и реагират на събития в блокчейн мрежите, свързани от Synapse. Въпреки че е в начален етап на развитие, към момента на писане на статията мостът има блокирана обща стойност (TVL) от над 60 милиона.

4. Tezos Wrap Protocol Bridge

Разработен от фирмата за разработки DeFi Bender Labs, протоколът Wrap е децентрализиран двупосочен мост между мрежите Ethereum и Tezos без разрешение. Протоколът позволява на потребителите да опаковат своите ERC-20 в токени FA2, които могат да се използват в рамките на екосистемата Tezos. Използвайки протокола за обвиване, притежателите на токени ERC-20 могат да се възползват от високите скорости на мрежата, достъпните разходи за транзакции и мащабируемостта на Tezos.

3. Portal Token Bridge (formerly Wormhole)

Portal Token Bridge е един от най-популярните cross-chain мостове в индустрията. Този децентрализиран мост първоначално беше изграден в мрежата Solana за двупосочни трансфери на крипто токени между Solana и Ethereum.

Оттогава обаче Portal се е превърнал в многоверижна мрежа, която свързва седем водещи DeFi блокчейн вериги, включително Solana, Ethereum, BSC, Polygon, Terra, Avalanche и Oasis, които представляват 88% от DeFi индустрията.

Порталът използва специални валидиращи възли, наречени Guardians, за да осигури на потребителите най-доброто преживяване при суап между веригите. Guardians (Пазителите) наблюдават дейността на моста и проверяват заявките на потребителите.

Portal Token Bridge се отличава от останалите благодарение на изключително ниските си такси за трансакции от 0,0001 USD на трансфер и удобния си за начинаещи интерфейс. Мостът има блокирана обща стойност (TVL) от 177 млн. и към момента на писане на статията е обработил трансакции за над 400 хил. долара.

2.  Avalanche Bridge

Мостът Avalanche Bridge е двупосочен cross-chain мост между мрежите Avalanche и Ethereum, който улеснява плавното прехвърляне на токени между двете мрежи. И така, мостът Avax замени моста Avalanche-Ethereum Bridge, или AEB, и беше чудесен старт за растежа на Avalanche.

Мостът използва ChainBridge на ChainSafe и улеснява двупосочните трансфери както на крипто токени, така и на НФТ. Потребителите, които искат да инициират междуверижен суап и да използват токени ERC-20 в рамките на децентрализирани приложения на Avalanche, могат да депозират и заключат активите си в ChainBridge Smart Contract.

Според документацията транзакция на Avalanche в AB ще отнеме няколко секунди, докато транзакция в Ethereum може да отнеме до 15 минути.

1. Binance Bridge

Начело на списъка е един от най-популярните варианти за преносимост към Binance Smart Chain от Етериум – Binance Bridge. Мостът Ethereum-Binance Smart Chain (BSC) позволява на всеки да конвертира своите крипто токени в и обратно от Binance Chain и BSC съвместими формати.

Понастоящем мостът Binance Bridge поддържа конвертиране на токени ERC-20 заедно с няколко монети на други мрежи, включително XRP, LINK, ATOM, DOT, XTZ и ONT.

Процесът на конвертиране отнема само няколко минути, за да се направи мост на токените между мрежите. Освен това мостът начислява нулеви такси за транзакции. От потребителите се изисква само да плащат газ в оригиналната и целевата верига.

Интерфейсът на моста е отворен за всеки потребител, дори и без акаунт в Binance, и е една от най-популярните точки за влизане от Етериум в мрежата на Binance.

You may also like

Остави коментар