Apple тайно изгражда своята метавселена

от Anakin
0 коментари

Докато повечето технологични компании в момента съкращават персонал, Apple наема служители. По-конкретно компанията търси инженери за смесена реалност. През изминалата седмица технологичният гигант обяви над 30 работни места, свързани с AR/VR.

Apple търси софтуерни инженери, които са „запалени“ по разширената реалност. Технологичният гигант търси и архитект за AR/VR, който да работи с технологии за „машинно обучение, компютърно зрение и обработка на мултимедия“.

В една от обявите за работа дори се споменава разработването на „3D свят със смесена реалност“, което звучи много като метавселена.

„В тази роля ще работите в тясно сътрудничество с други разработчици и ще изграждате инструменти и рамки, за да осигурите възможност за свързани изживявания в 3D свят със смесена реалност“, се казва в обявата за работа.
Последните доклади сочат, че Apple ще започне масово производство на слушалки със смесена реалност през март 2023 г. Цената на слушалките ще бъде между 2000 и 3000 долара, като те ще се захранват от чип M2 на ниво Mac.

Според скорошни заявки за търговски марки слушалките за смесена реалност вероятно ще се наричат „Reality Pro“ или „Reality One“. Все още не е сигурно как Apple ще нарече самия VR свят.

В неотдавнашно интервю главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук заяви, че избягва да използва термина метавселена. Средностатистическият човек, обяснява той, вероятно не може да си обясни какво е метавселена.

Apple в „дълбока“ конкуренция с Meta

Meta, бившата Facebook, е първата голяма компания, която отделя значителни ресурси за метавселената. Компанията купи производителя на VR Occulus и обеща да инвестира 10 млрд. долара годишно в метавселената.

Главният изпълнителен директор Марк Зукърбърг наскоро заяви, че Meta е в „много дълбоко, философско съревнование“ с Apple за метавселената.

„Ние подхождаме към това по открит начин и се опитваме да изградим по-отворена екосистема. Опитваме се да направим повече неща оперативно съвместими с Android. Опитваме се да развием метавселената по начин, по който можете да пренасяте виртуалните си стоки от един свят в друг. Създадохме Групата за отворени стандарти на метавселената заедно с куп други хора, които току-що споменахте, а Apple не се присъедини“, каза Зукърбърг.

Meta се присъедини към Microsoft, Nvidia, Sony и 33 други големи технологични компании в индустриална група за създаване на инфраструктура за оперативно съвместима метавселена. Apple отсъстваше значително.

Може ли Apple да победи Meta и Microsoft?

Apple изглежда се е впуснала в тенденцията за VR в точния момент, точно когато основните ѝ конкуренти изпитват затруднения.

Meta е загубила 75% от пазарната си капитализация след промяната на името и насочването към метавселената. Продажбите на слушалките Oculus са бавни. Още по-лошо е, че метавселената на Зукърбърг, Horizon Worlds, е обект на силна критика както от страна на медиите, така и от страна на обществеността.

Microsoft Corp. е друг голям конкурент. Нейната инвестиция в игрите чрез платформата Xbox прави експанзията ѝ в метавселената естествена. Всъщност компанията получи преднина в надпреварата за метавселената със своите слушалки HoloLens.

Оттогава обаче Microsoft изпитва затруднения на този фронт. Съобщава се, че екипът на HoloLens е загубил над 100 служители през последните две години.

Създаването на слушалките се оказа много по-трудно, отколкото Microsoft очакваше. Оттогава насам компанията преструктурира този екип, който преди това се състоеше от над 1000 служители, и намали бюджета му.

You may also like

Остави коментар