Binance е „голям привърженик на децентрализацията“, казва главният изпълнителен директор на Binance

от Anakin
0 коментари

Централизацията и децентрализацията изглеждат като противоположни сили, които постепенно се преодоляват или биват преодолявани една от друга.

Съоснователят и главен изпълнителен директор на Binance Джанпенг Джао (CZ) наскоро изрази собствените си мисли за централизацията срещу децентрализацията. Binance публикува статия за неговите прозрения на официалния си уебсайт.

„Смятам, че първото нещо, което трябва да се разбере, е, че децентрализацията не е двузначна и не е едноизмерна“, каза ЧЗ. „Децентрализацията има множество аспекти. Всеки аспект е градивен, а не просто черно-бял.“

Централизация срещу децентрализация


Децентрализацията се отнася до отсъствието на централизирана институция с върховна власт над всичко. При криптовалутите същата терминология предполага, че няма контрол върху парите от страна на централна банка или финансова институция.

Главният изпълнителен директор обаче смята, че децентрализацията не е самата цел, а „средство за постигане на целта“. Целта тук е свобода, сигурност и лекота на използване. Освен това той обсъди влиянието на броя на валидаторите върху централизацията на мрежата.

За справка, веригата BNB Chain, блокчейнът, иницииран от Binance, в момента има 21 валидатора и едва превишава коефициента на Накамото от 8.

„Може да чуете хора да казват: „Има твърде малко възли или валидатори, така че сте централизирани. Макар да е вярно, че колкото по-малък е броят, толкова по-централизиран става блокчейна, не съществува абсолютно число като критерий, за което всички да са съгласни. Това е градивна скала“, заяви Джао.

Дзао даде пример с Ethereum, като предположи, че това, че Виталик е основател, означава, че може да влияе върху хода на екосистемата.

„Блоковите вериги с ясно свързани основатели имат този недостатък. Биткойн е по-децентрализиран в това отношение. В защита на Етериум трябва да кажем, че и той вече е бил разклоняван няколко пъти“.
Въпреки връзките си с BNB Chain, CZ казва, че е „далеч по-малко ангажиран“ с екосистемата.

Освен това Чангпенг Джао подкрепя идеята, че „Биткойн е централизиран, защото няколко адреса държат голям брой монети“.

Въпреки това той смята, че „Dogecoin е дори по-лош“, тъй като един топ адрес държи 30% от общото предлагане, а 20-те топ адреса държат повече от 50%.

Главният изпълнителен директор на Binance също така твърди, че CEX-овете са по-популярни днес, тъй като осигуряват постепенна стъпка на потребителите за достъп до крипто и могат да действат като мост между централизираните и децентрализираните системи. Накрая той заявява, че екосистемата на Binance е „голям привърженик на децентрализацията“.

„В Binance вярваме в предприемането на постепенни стъпки, както и в предоставянето на потребителите на възможности за всички налични инструменти. Binance инвестира много в разработването на CEX и DeFi решения и ще продължим да бъдем защитници на бъдещето, в което свободата и сигурността могат да вървят ръка за ръка.“

През октомври 2021 г. Чангпенг Джао заяви, че „бъдещето на индустрията е в децентрализацията“, въпреки че CEX-овете са по-популярни днес.

Въпреки че можем да спорим за централизацията срещу децентрализацията, платформите DeFi все още са в начален стадий на развитие. Засега много потребители могат да получат достъп до DeFi за първи път чрез платформите CeFi, които ще бъдат тяхната врата към DeFi.

You may also like

Остави коментар