Cross Chain Bridges: Какво са те и защо са важни в DeFi?

от Anakin
0 коментари

Блокчейните са създадени предимно за работа като самостоятелни системи, които предлагат непроменима дигитална отчетност, използвана за записване на трансакции на много компютри, така че записът да не може да бъде променян, включително и други функции, като например поддръжка на интелигентни договори.

Иновациите в блокчейн технологията обаче отидоха по-далеч, за да осигурят система, в която потребителите могат лесно да прехвърлят активите си между блокчейн веригите, за да се възползват от уникалните предимства на всяка от тях, което подчертава същността на cross-chain мостовете днес.

Разрастването на cross-chain мостовете позволява на потребителите не само да прехвърлят активи между блокчейни, но и да увеличават ликвидността и възможността за използване на токени за дейности, свързани с DeFi. Например Биткойн дава на инвеститорите по-стабилна и сигурна среда за съхранение на криптовалута, но прехвърлянето на стойност към блокчейна на Етериум позволява на инвеститорите да се възползват от интелигентните договори, внедрени в тази среда.

Въпреки многото големи предимства, които кръстосаните верижни мостове предлагат, те привлякоха вниманието на хакерите и перачите на пари, които вършеят в криптосектора. От юли 2021 г. насам са извършени над 9 големи атаки на cross-chain мостове, включващи над 2 млрд. долара.

В този материал ще разкрием какво представляват cross-chain мостовете, как работят и колко безопасни са за новите и ветераните инвеститори.

Какво представляват Cross Chain Bridges?

Мостовете между вериги, често наричани блокчейн мостове или мрежови мостове, са протоколи, които позволяват на различни независими блокчейн вериги да се свързват помежду си. Това е като мостовете в реалния живот, които свързват един път с друг за свободно движение на превозни средства.

В случая с мостовете между вериги обаче те свързват отделни блокчейн вериги, като позволяват на потребителите да прехвърлят активи, токени, информация за интелигентни договори и други форми на данни между платформите. По принцип, ако имате биткойн, но искате да го харчите като Етериум, можете да го направите чрез cross-chain мостовете.

Може би се чудите как се появяват тези мостове. Е, един от най-големите проблеми на блокчейн беше липсата на оперативна съвместимост – невъзможността да работят заедно. Обикновено блокчейн веригите не могат да взаимодействат помежду си, защото имат различни правила, които ги управляват. Най-често това може да доведе до високи разходи за транзакции и претоварване.

Но cross-chain bridges работят като неутрални зони, така че потребителите могат лесно да преминават напред и назад помежду си. Когато потребителите имат достъп до множество блокчейн вериги чрез една и съща мрежа, преживяването с криптовалутите е гладко и изключително полезно.

Как работят Cross-Chain Bridges?

Cross-Chain Bridges работят, като позволяват на потребителите да прехвърлят криптовалута от своят блокчейн в друг блокчейн с намерението да я използват в новия блокчейн.

Разбирането на начина на работа на cross-chain мостовете ги прави по-лесни за използване и гарантира, че инвеститорите знаят какво правят. По принцип всъщност не можете да изпратите BTC на адрес в мрежата на Етериум. Ако се опитате да го направите, транзакцията ви ще се провали или още по-лошо; ще загубите средствата си

Може да се каже, че cross-chain мостове са доста сложни за управление, но те стават все по-популярни с всеки изминал ден. Като се има предвид все по-широкото им приемане, те трябва да предлагат някакви ползи за инвеститорите и блокчейн пространството.

Предимства на кръстосаните верижни мостове

Кръстосаните верижни мостове предлагат различни функции и имат множество предимства за потребителите на DeFi.

  1. Оперативна съвместимост

Най-важното нещо, което cross-chain мостовете решават, е проблемът с оперативната съвместимост в рамките на блокчейн екосистемата. Това по същество позволява на блокчейн мрежите да се свързват или да взаимодействат помежду си. С други думи, cross-chain мостовете позволяват на различни блокчейн мрежи да обменят и използват данни помежду си и да преместват уникални видове цифрови активи между съответните блокчейн мрежи.

При това оперативната съвместимост на дадена мрежа позволява създаването на мощни нови продукти и услуги, които едновременно използват предимствата на множество блокчейн мрежи.

  1. Обезпечение между веригите

Тази функция позволява на потребителите на DeFi да прехвърлят активи или данни от блокчейн с малко или никакви dApps (като Bitcoin) към друг с по-стабилна екосистема (като Ethereum, Cardano или други).

  1. Мащабност

Блокчейн мостовете са проектирани да се справят с големи обеми транзакции, за да се осигури по-голяма мащабност. Тази мащабност дава възможност на разработчиците на DeFi да разгърнат своите приложения, а на потребителите – да ползват такива услуги, без да се отказват от ликвидността и мрежовия ефект на оригиналната блокчейн.

  1. По-добро потребителско изживяване

Всяка платформа има различни предимства в рамките на блокчейн екосистемата – по-добра сигурност, по-евтини такси за газ, по-бързо финализиране на трансакциите и др. Междуверижният мост осигурява достъп до алтернативни платформи, като позволява на потребителите да използват функции, които може да липсват на оригиналната блокчейн. Освен това потребителите на DeFi могат да извършват и получават микропреводи по-бързо с крос-верижните мостове, без да плащат високи такси за трансакции. Това е особено важно за блокчейн игрите и електронната търговия.

Безопасни ли са Cross-Chain мостовете?

Cross-Chain мостовете несъмнено предоставят много предимства, но не са безупречни, тъй като имат и недостатъци, включително кражба/хакерство и централизация. Нека се потопим малко в някои от уязвимостите, присъщи на крос-чийн моста.

Сега, както е с всяка иновация в криптовалутите, cross-chain мостовете не са 100% безопасни. Мостовете, които не са свързани с кръстосани вериги, са изложени на атаки от страна на хакери. Блокчейн мостовете все по-често стават обект на кражби, които отдавна тормозят крипто сектора. Според базираната в Лондон фирма за блокчейн анализи Elliptic досега през 2022 г. от мостовете са били откраднати над 1 млрд. долара. Неотдавнашният хак на Binance, при който хакерът изтегли общо 2 млн. криптовалути BNB – на стойност около 570 млн. долара, засилва страховете на криптоинвеститорите в cross-chain мостовете.

При други хаквания на блокчейн мостове, като Portal Token Bridge (Wormhole), хакерите откраднаха 120 000 WETH, които по това време представляваха около 321 млн. долара. През юни 2022 г. Harmony беше хакната на стойност около 100 млн. долара в различни криптоактиви, които бяха изпратени на адреса на хакера в Ethereum.

Виталик Бутерин, съосновател на Ethereum, също изрази загриженост относно риска от хакнати cross-chain мостове. За Бутерин cross-chain мостовете не са идеални, тъй като увеличават рисковете за сигурността в процеса на прехвърляне на активи. Бутерин твърди, че компромисът със сигурността се получава, защото векторите за атака на активите се увеличават в по-голяма площ на мрежата, тъй като тя се премества през все по-голям брой вериги и децентрализирани приложения с различни принципи на сигурност.

Друг проблем са единичните точки на отказ/централизация. Chainalysis смята, че мостовете са привлекателна цел, защото често разполагат с централна точка за съхранение на средства, които подкрепят мостовите активи в получаващата блокчейн верига. Независимо как се съхраняват тези средства – заключени в интелигентен договор или при централизиран попечител – тази точка за съхранение се превръща в мишена. Централизирането на валидаторите улеснява значително компрометирането на сигурността.

Ефективното проектиране на мостове между веригите все още е нерешено техническо предизвикателство, като в момента се разработват и тестват много нови модели. Различните дизайни представят нови вектори за атака, които лошите актьори могат да използват, докато най-добрите практики се усъвършенстват с течение на времето.

Какво може да се направи, за да се спрат хаковете на мостовете?

Заинтересованите страни в сектора на Defi трябва да работят заедно, за да подобрят мерките за сигурност в мостовете между веригите, както и за няколко други неща:

  1. Укрепване на протоколите за сигурност в кръстосаните вериги: Може би най-същественото нещо, което разработчиците могат да направят, е да укрепят протоколите за сигурност на своите cross-chain мостове. Това включва прилагането на по-добри механизми за удостоверяване и оторизация и по-стабилни протоколи за криптиране.
  2. Одити на интелигентни договори: Кръстосаните верижни мостове често свързват блокчейн вериги чрез интелигентни договори. Това прави одитите на интелигентни договори жизненоважен компонент от процеса на сигурност на мостовете. Идентифицирайки и отстранявайки уязвимостите, преди кодът да бъде пуснат в блокчейна, одитът на сигурността на интелигентните договори би могъл да предотврати много от най-големите хаквания на cross-chain мостове, както беше обсъдено по-рано.
  3. Популяризиране на информираността и образованието: Заинтересованите страни следва да насърчават осведомеността и образованието по отношение на експлойтите в кръстосаните вериги сред всички потребители на блокчейн екосистемите. Този ход ще им помогне да бъдат по-бдителни по отношение на потенциалните заплахи и да предприемат стъпки за защита на своите средства и данни.
  4. По-добра комуникация: Гладката комуникация между заинтересованите страни е важен ход, който ще им помогне да обменят информация за нови заплахи и уязвимости, така че да могат да се справят бързо с тях. По този начин те могат да си сътрудничат при разработването на стандартизирани мерки за сигурност за сектора на DeFi.

You may also like

Остави коментар