Как NFT-тата могат да повишат интереса на феновете в спортната индустрия

от Nasko Georgiev
0 коментари

Поглед към многото начини, по които незаменимите токени се използват за увеличаване на ангажираността на феновете в спортния сектор.

Незаменяемите токени (NFT) нараснаха много по популярност след пускането на CryptoKitties през 2017 г., като се очаква секторът да достигне над 800 милиарда долара през следващите две години.

Някои от най-известните случаи на използване на NFT са проекти за картина като Bored Ape Yacht Club и проекти за игри play-to-earn. NFT също привлякоха вниманието от спортната индустрия, като професионалните спортни лиги създадоха свои собствени платформи за феновете, за да се ангажират с любимите си отбори или играчи, но това ще бъде обсъдено по-късно в тази история.

NFT са уникални и невзаимозаменяеми части от код, съхранявани в блокчейна. Тези низове от буквено-цифров код могат да бъдат свързани с активи като произведения на изкуството или цифрови и физически стоки. NFT се създават чрез процес, известен като сечене, и създателите могат да зададат ограничение за броя на NFT, които искат да секат, създавайки недостиг.

Недостигът е феномен, който винаги се е прилагал към физическите активи, тъй като те са физически изградени с ограничени ресурси. Въпреки това недостигът никога не е съществувал при цифровите стоки, тъй като те могат лесно да бъдат възпроизведени. NFT промениха това и сега виждаме нарастващ пазар на колекционерски предмети в дигиталния свят.

Как се използват NFT-та за ангажиране на фенове?

Когато става въпрос за спорт, феновете изпитват толкова силни чувства към любимия си играч или отбори, че взаимодействат с тях по всякакъв възможен начин. Ангажираността варира от гледане или посещение на игри на живо, закупуване на стоки или присъствие на събития за подписване. Феновете искат да се доближат до любимите си отбори и играчи, което предоставя на спортните отбори и лиги възможности за генериране на допълнителни приходи.

Спортните лиги забелязаха стойността на ангажираността на феновете и продължиха да създават платформи, където феновете могат да купуват, притежават и търгуват цифрови сувенири. Един добре известен пример е пазарът NBA Top Shots NFT на Националната баскетболна лига, където феновете могат да купуват, продават и търгуват баскетболни видеоклипове. Видеоклиповете на платформата са известни като NBA Top Shot моменти и всеки показва различен акцент от баскетболен мач. Пазарът стартира през 2020 г. като съвместно предприятие между NBA и Dapper Labs, създателите на CryptoKitties. Той генерира над 230 милиона долара продажби в рамките на една година след стартирането му.

Някои видеоклипове се продават в пакети, подобно на физически карти за търговия като Pokèmon и Yu-Gi-Oh. Има и елемент на геймификация с различни нива на рядкост, вариращи от „обичайни“ до „легендарни“, стандартна система в ролевите игри. По-редките видеоклипове са по-склонни да постигнат по-висока цена от по-често срещаните акценти, увеличавайки възприеманата им стойност като колекционерска стойност.

НБА не е сама, когато става въпрос за спортни лиги, които изграждат свои собствени платформи за ангажиране. Националната футболна лига и Националната хокейна лига работят върху свои собствени NFT платформи, докато Мейджър Лийг Бейзбол вече пусна своя NFT пазар.

Не само спортните лиги са изградили платформи за ангажиране на фенове – концепцията се оказва популярна сред организациите, които не са спортни лиги, навлизащи в пространството. Например Fanzee е предстояща платформа, която събра 2 милиона долара за изграждане на пазар и екосистема, където спортните фенове могат да изпълняват предизвикателства като викторини и игри, за да повишат броя на своите фенове и да търгуват NFT колекционерски предмети.

Подобно на NBA Top Shots, има елемент на игровизация. В този случай спортните клубове могат да създават интерактивни предизвикателства като викторини, базирани на предишни мачове, за да тестват доколко феновете са следили играта. В допълнение, феновете могат да печелят точки за опит и NFT въз основа на тяхното взаимодействие в играта. Точките опит повишават тяхното „ниво на фенове“, което се показва в класация, като феновете печелят награди въз основа на своя ранг.

„Геймификацията е чудесен начин за стимулиране на ангажираността. Забавното и вълнуващо изживяване в платформата помага да привлечете хората. Все пак трябва да има история, дори и да е безгрижна като GoblinTown.“ Макс Лък, ръководител на растежа на екосистемата във фокусираната върху оперативната съвместимост Flare Network, каза за Cointelegraph, добавяйки:

„NFT са доста уникални по отношение на това как помагат да поддържат общностите активни и ангажирани — или „лепкави“, особено с вторичните пазари, изникващи в различни екосистеми и потенциала за използване на NFT в различни метавселени на игри. Освен това голяма възможност за мемета.“

Как платформите за ангажиране на фенове променят спортната индустрия?

Платформите за ангажиране на фенове въвеждат индустрии от реалния свят, като например колекционирането на предмети, в пространството на Web3. Незаменяемите токени са чудесен начин за привличане на по-млади и по-разбираеми потребители чрез добавяне на модерни начини за феновете да взаимодействат с любимите си отбори и играчи, като същевременно създават допълнителни потоци от приходи за спортните лиги.

NFT-тата са чудесен начин да накарате младите фенове да се ангажират с любимите си отбори и играчи, „NFT са нещо като маркетингови инструменти, които носят силата да привлекат новодошлите в играта. Това е особено вярно сред по-младите фенове, които имат колекционерски предмети на телефоните си и могат да споделят своя ентусиазъм и преживявания с приятели в училище или колеж.“

„В днешно време технологиите могат да стимулират откритията, докато предишните поколения може да са гледали спорт със семействата си у дома или на стадиона и да са развивали подкрепата си там“, продължи Лък, „Успехът на привличането на новодошлите ще зависи от това колко прости и лесни платформи могат да направят за тях е да се сдобият с първите си NFT с достъпен UI/UX — и колко непосилни са разходите.“

Дигиталните активи биха могли да имат значителен ефект върху това колко близо са спортните фенове до любимите си отбори, ако се използват правилно. Ще бъде по-лесно за феновете да се справят с отборите и спортистите, на които държат най-много. Поради това спортните организации имат шанс да използват цифровите активи в своя полза. Няма да е изненадващо, ако повечето спортни лиги имат свои собствени NFT платформи, където феновете могат да взаимодействат с базирани на блокчейн активи през следващите няколко години.

Фокусът обаче трябва да бъде върху ангажираността на феновете, вместо да се опитвате да спечелите бързи пари просто чрез продажба на токени. Като се фокусират върху ангажираността на феновете, тези платформи могат да получат по-голямо приемане, тъй като феновете ще са по-склонни да представят нови потребители на платформите. Това също ще подобри задържането на потребителите, тъй като феновете ще използват тези платформи за лично удоволствие, вместо да се опитват да правят пари, като обръщат токени или цифрови активи, които са купили. Ако мечият пазар ни е научил на нещо, спекулативните потребители винаги изчезват, когато пазарът спре да се движи нагоре.

Феликс Льо Бретон, дигитален мениджър приходи във френската организация за електронни спортове Team Vitality, каза за Cointelegraph, „NFT могат да бъдат добър начин за привличане на млади фенове, стига да стоите далеч от спекулативния аспект на това. Очевидно младото поколение е запознато с принципа на дигиталната собственост и е лесно за него да се включи.“

You may also like

Остави коментар