Mastercard стартира нов инструмент за борба с измамите с криптовалути

от Anakin
0 коментари

  • Нов софтуер, наречен Crypto Secure, позволява на банките да оценяват риска от престъпна дейност в мрежата си.
  • CipherTrace е свързана с Mastercard компания за блокчейн сигурност, която предоставя тази услуга на финансовите компании.
  • Услугата на Mastercard стартира в момент, когато престъпленията с криптовалути, включително експлойти и измами, се увеличават.

Mastercard стартира нов инструмент, който ще помогне на банките да идентифицират и блокират измамни трансакции от борси, съобщи компанията за кредитни карти, според публикация в CNBC.

Използвайки изкуствен интелект, софтуерът Crypto Secure, базиран на данни от блокчейн, открива измами и определя нивото на риска на определени престъпления, свързани с платформи за криптовалути, чрез платежната мрежа на Mastercard.

Компанията, която отговаря за предоставянето на тази услуга, е CipherTrace. Американската фирма за сигурност на блокчейн, която се конкурира с други в сектора като Chainalysis и Elliptic, беше придобита от Mastercard миналата година.

Някои от услугите, които базираният в Калифорния стартъп предоставя, са консултации за крипторискове, откриване на измами и комплексна проверка. Основните клиенти на CipherTrace са компании от финансовия сектор и правителствени агенции. Фирмата им помага да разследват незаконни транзакции, свързани с криптовалути.

Ръст на киберпрестъпността

През тази година кражбите, измамите и прането на пари с криптовалути и други цифрови активи нараснаха експоненциално. Престъпната дейност, свързана с криптовалути, достигна 14 млрд. долара, според данни на Chainalysis.

В доклада на фирмата за сигурност се посочва, че през първите седем месеца на 2022 г. хаковете (експлойти) на платформи за криптовалути са достигнали 1,9 млрд. долара, а измамите на криптоинвеститори – 1,6 млрд. долара. Тези цифри вероятно ще се увеличат в края на годината.

Услугата Crypto Secure предоставя на банките и издателите на карти информационно табло, което графично показва риска от подозрителна дейност. Класификацията на риска преминава от най-високото ниво (червено) до най-ниското (зелено).

Въпреки това решението относно това дали да се отхвърлят операциите на определен потребител в мрежата е на клиента (банка или издател на карта), а не на Crypto Secure, която се ограничава до разкриване на рисковете.

„Идеята е, че видът доверие, който осигуряваме за трансакциите в цифровата търговия, искаме да можем да осигурим същия вид доверие за трансакциите с цифрови активи за потребителите, банките и търговците“, казва президентът на Mastercard за кибернетични и разузнавателни решения Аджай Бхала.

Тази технология вече е тествана от Mastercard при транзакции с фиатни пари с цел предотвратяване на измами.
Сега решението Crypto Secure се разширява до Биткойн и други криптовалути, които се търгуват чрез борси.

You may also like

Остави коментар