Социалната платформа Mastodon се появява като нов конкурент на прочистения Twitter на Мъск

от Anakin
0 коментари

Една децентрализирана социална мрежа предизвиква вълни тези дни, тъй като наскоро придобитият Twitter на Елон Мъск продължава да изпитва сътресения поради масови уволнения. Междувременно Mastodon, социална мрежа, която съществува от 2016 г., не звучи добре за повечето хора. Въпреки това броят на активните ѝ потребители значително се е увеличил през последните няколко седмици.

Mastodon, кръстен на вече изчезнало животно от вида слон, се възражда чрез група бежанци от Twitter. Те бягат от платформата в страх, че новият шеф ще превърне Twitter в своя площадка за игра, а не в Мека на свободното слово.

Всъщност новият шеф на Туитър, Елон Мъск, има съвсем различен подход към платформата за микроблогове от предишния собственик. Ето защо не е изненадващо, че радикалните промени предизвикаха силен отпор както от страна на служителите на Twitter, така и от страна на неговите потребители ветерани. Според статистиката Мастодонт е спечелил цели 489 000 нови потребители след поемането на Twitter от Елон Мъск на 27 октомври 2022 г.

Какво може да предложи Mastodon, което Twitter не предлага

Освен децентрализация, социалната мрежа Mastodon със седалище в Германия има няколко допълнителни предимства, от които хората могат да се възползват. Например потребителите на Mastodon могат да се присъединят към различни сървъри според интересите си и да получат персонализирани емотикони, бутон за редактиране и възможност за автоматично изтриване на нови съобщения, които противоречат на насоките.

Въпреки това някои лоялни потребители на Twitter са доста скептични по отношение на нововъзникващата децентрализирана социална мрежа. Например, основателят на Dogecoin (DOGE) Били Маркус, известен още като Шибетоши Накамото, заяви

„Mastodon е социалната мрежа, за която никой не се интересува, освен ако някой не пише за нея в Туитър“, намеквайки, че германското изобретение за микроблогинг е просто твърде малко, за да се конкурира с Twitter.

Mastodon не поддържа криптиране от край до край.
Хората в Twitter твърдят, че Mastodon е просто твърде труден, за да бъде възможен заместител на Twitter.

You may also like

Остави коментар