Португалия започва да налага данъци на крипто инвеститорите

от Anakin
0 коментари

Португалия скоро може да наложи данъци на инвеститорите в криптовалути чрез нови правила, заложени в проектобюджета на страната.

Португалия може да наложи 28% данък върху печалбите от капиталови печалби от крипто, наред с други нови данъци.

Според доклад на Bloomberg в проектобюджета на Португалия за 2023 г. се определят нови данъчни ставки за крипто инвеститорите.

В една от разпоредбите се предлага облагане на печалбите от крипто притежания, които са били държани по-малко от една година, със ставка от 28%.

Други части от проектобюджета предполагат, че емитирането и добивът на криптовалути водят до облагаем доход. Върху преводите на криптовалути се предлага да се наложи 10% данък и 4% ставка върху комисионите от брокерски къщи за криптовалути.

Въпреки че Португалия може да въведе данъци върху краткосрочните инвестиции в криптовалути, дигиталните активи, държани повече от една година, ще останат необложени. Държавният секретар по данъчните въпроси Антониу Мендонса Мендес заяви, че този подход „се вписва в нашата данъчна система, а също и в това, което се прави в останалата част на Европа“.

Най-вече в Германия има подобно правило, което освобождава от данъчно облагане криптовалутите, държани повече от една година.

Досега Португалия се считаше за данъчен рай за криптовалутите. Понастоящем тя не налага данъци на повечето крипто инвеститори, освен ако те не печелят от професионални или свързани с бизнеса инвестиции в криптовалути.

Според Reuters в последния проектобюджет на Португалия се разглеждат и други области на икономиката извън крипто инвестициите. Администрацията на страната предлага да се повишат данъците върху петролните и газовите компании, да се намалят данъците за работниците с ниски доходи и да се увеличат ставките на пенсиите.

Португалия очаква икономическо забавяне, но се надява да намали бюджетния си дефицит от 1.9% през 2022 г. до 0.9% през следващата година.

You may also like

Остави коментар