Какво е seed фраза и защо инвеститорите в криптовалути се безпокоят за нея?

от Anakin
0 коментари

Терминът „seed phrase“ не е рядкост сред запалените криптопотребители, тъй като често се среща при създаването на първия им криптопортфейл или свързан с него акаунт. Въпреки това, ако сте нови в областта на криптовалутите, терминът може да ви се стори малко странен.

Seed phrase е случайна група от думи, които се генерират от криптопортфейла по време на първоначалната настройка. Тези думи и специфичният ред, в който се появяват, представляват кода, необходим за достъп до портфейла.

Той е от изключително значение за запазване на криптосредствата ви в безопасност и извън ръцете на нарушители или хакери. В този материал ще се задълбочим в това какво представлява seed фразата и защо криптоинвеститорите я смятат за изключително важна.

Seed фраза е поредица от генерирани думи, които портфейлите за криптовалути използват, за да имате достъп до портфейла. Тя е като главна парола, която ви позволява да получите достъп до всичките си криптовалути, които сте съхранили в портфейла, дори ако случайно го изтриете или загубите.

Така че, думата за фраза ви се дава всеки път, когато създавате портфейла за първи път, когато той е напълно празен. Обикновено сте инструктирани да я запишете от съображения за сигурност, но не и да я копирате и поставите някъде на устройството си.

Seed фрази са случайни последователности от 12 или 24 прости думи, тъй като хората не могат да правят случайни фрази възможно най-ефективно. Така че портфейлът ви сам прави магията. Някои примери за начални фрази са:

Пример 1: czardom cellaret fulgent choker sallet raggedy reform shier codeine sesame sandman snuffle (12 думи)

Пример 2: авокадо пейка граал възглавница цел предоставен плаж западна търговия отново ниво сектор полярна вик вълк племенник туристически флъш борд гражданин проект импулс латински силен (24 думи)

Важен аспект на фразата е, че тя не е просто формулирана в някакъв стар ред. Те трябва да бъдат въведени в точно същата последователност, в която е генерирана фразата. Това означава, че самият словоред е част от фразата.

Как работи seed фразата?

Как работи seed фразата?
Seed фразите работят подобно на всяка друга форма на код, като всяка дума представлява цифрова стойност, която се разбира от портфейла. Фразите се генерират на случаен принцип въз основа на предварително определена база данни от думи.

Въпреки че понякога имате възможност да измислите своя собствена seed фраза, да позволите на портфейла да си свърши работата и да генерира seed фразата вместо вас определено е най-добрият вариант за вашата сигурност.

За да използвате начална фраза с портфейл, изберете опцията за възстановяване с помощта на фраза за възстановяване. Портфейлът ще ви подкани да въведете seed фразата. След като въведете правилно seed фразата, ще разполагате с вашата криптовалута в портфейла си.

Това, което е страхотно за seed фразите, е, че те използват действителни често срещани думи в английския език, които могат да бъдат сглобени и запомнени независимо от грешките при писане. Seed фразите притежават както предимствата на случайността, така и общите думи.

Каква е разликата между начална фраза и частен ключ?

Понякога seed phrase се бърка с частен ключ (Private Key), но това са два напълно различни елемента за сигурност. Двата вида са основно последователности, генерирани от новите крипто портфейли, и лесно бихте могли да ги объркате, особено като новак.

Едно нещо обаче е сигурно и за двете: те трябва да бъдат добре защитени, за да отблъснат потенциалните нарушители от достъпа до вашите средства. И така, по какво се различават те един от друг?

Началната фраза и частният ключ изпълняват различни функции. От една страна, частният ключ е подобен на комбинацията от ПИН кодове на банкомат – парола, която се използва за теглене на средства от разплащателна сметка или за одобряване на покупка с дебитна карта.

От друга страна, seed phrase действа като главния ключ на вашия криптопортфейл. Той дава възможност на този, който го притежава, да поеме пълен, постоянен контрол върху сметката и всичко в нея.

Може ли да бъде хакната seed фраза?

Вероятно се питате дали вашата seed фраза може да бъде хакната от измамници, тъй като тя е толкова важна за всички потребители на криптовалути. Честно казано, почти невъзможно е да се отграничат крипто измамниците от крипто пространството, особено в този силно свързан дигитален свят.

Не забравяйте, че seed phrase е главният ключ към крипто портфейла, което означава, че той никога не трябва да бъде в ръцете на някой, на когото нямате пълно доверие или който не трябва да има достъп до вашия крипто портфейл.

В наши дни обаче seed фразите всъщност се хакват по метода на фишинг измамите. Фишингът е стратегия, използвана от измамниците, за да получат достъп до криптопортфейли. Те изпращат имейли на криптопотребителите, маскирани като отдел за поддръжка на клиенти, и искат вашата seed фраза или частен ключ. Например, масивният хак на портфейла Solana се случи, след като централизирани сървъри съхраняваха некриптирани seed фрази, изпратени от мобилното приложение Slope Wallet, което ги направи видими за всеки, който има достъп до сървъра.

Съвсем очевидно е, че трябва да внимавате за фишинг атаки и да не се поддавате на подозрителни имейли или да не кликвате върху каквито и да било връзки.

Какво се случва, ако изгубите фразата си?

Преди всичко, не се паникьосвайте. Вашата seed фраза е един от двата начина за достъп до криптовалутата ви; другият е блокчейн портфейлът. По същество все още можете да използвате блокчейн портфейла си, за да възстановите криптовалутата си, ако загубите своята seed фраза.

В този случай трябва незабавно да прехвърлите всичките си средства от този блокчейн портфейл. Изпратете ги или на криптоборса, където имате сметка, или на друг портфейл, който използвате. След като потвърдите, че трансферите са били успешни, можете да нулирате оригиналния портфейл и да генерирате нова seed фраза.

Има някои причини, поради които е неразделна част от преместването на криптовалутата ви от портфейла, ако загубите seed фразата. Ако някой открие вашата фраза и вие все още използвате същия портфейл, е, може да ви откраднат криптовалутата. Сега, ако загубите seed фразата си и портфейла си, няма начин да си върнете криптовалутата. Трябва да разполагате с поне едно от двете, за да може тя да работи.

Как да съхранявате сигурно началната си фраза?

Цялото това говорене за несигурност около seed фразата може да ви е изплашило малко, но не се притеснявайте; има начини да запазите seed фразата си в безопасност. Потребителите на криптовалути обикновено записват фразите си на хартия и ги съхраняват заедно с останалите си бележки. Но от съображения за сигурност е най-добре да държите написаната си seed фраза в сейф или в депозитна кутия на банка. По този начин ще знаете къде да я намерите, когато ви потрябва.

Друг начин е да я съхранявате в цифров вид на флаш памет, която не споделяте с никого и не включвате към устройство, свързано с интернет. Разбира се, това може да е за вас. Ако много държите на сигурността, можете да поръчате гравиране на фразата върху стоманени пластини за по-голяма дълготрайност. Тя оцелява по-дълго и е по-сигурна от лист хартия.

You may also like

Остави коментар