Какво представлява Web 3 браузърът и как работи той?

от Anakin
0 коментари

Web3 браузърите като Brave позволяват на потребителите да имат достъп до DApps, да интегрират криптовалути и да сърфират в децентрализираната мрежа с по-голяма поверителност и сигурност.

Софтуерна програма, наречена уеб услуга, позволява комуникация между компютрите в интернет. Уеб услугите обаче не са нещо ново и обикновено са под формата на интерфейс за програмиране на приложения (API). Уеб е колекция от свързани хипертекстови материали, до които може да се получи достъп онлайн. Например, потребителят разглежда уеб страници, които могат да съдържат мултимедия, като използва уеб браузър и използва хипервръзки, за да се придвижва между тях.

Тим Бърнърс-Лий, който работи в Европейската организация за ядрени изследвания CERN в Женева, Швейцария, изобретява Web през 1989 г. Оттогава Бърнърс-Лий активно ръководи разработването на уеб стандарти и настоява за създаването на Семантичната мрежа, наричана още Web3.

Какво е Web3 браузър?

Браузърите Web3 помагат на потребителите да взаимодействат с децентрализирани приложения, изградени върху блокчейн технология. Технологиите на Web3, като разпределени счетоводни книги, изкуствен интелект, Metaverse и други, имат за цел да създадат интернет от следващо поколение, който е достъпен за всички и предлага ползи.
Основните характеристики на Web3 браузъра включват:

-Неизменима екосистема, т.е. доверие, че хората ще свалят дигиталния продукт точно така, както е замислил първоначалният създател.
-Повишена прозрачност и сигурност,
-По-бърза работа при сърфиране,
-Пълна анонимност и поверителност на потребителя,
-Интегриране на портфейли за криптовалути с множество блокчейн вериги,
-Пълен контрол върху съдържанието благодарение на децентрализацията.

Как функционира браузърът Web3?

Светът на DApps и дигиталните икономики е достъпен чрез интернет браузърите Web3. Като се използват криптографията и публичните блокчейн вериги, браузърът Web3 предоставя контрола на потребителите, ликвидирайки централизираните институции. Освен това потребителите получават финансово възнаграждение за взаимодействие със съдържание или гледане на внимателно подбрани реклами в децентрализираните платформи на социалните медии и браузърите Web3.

Но, как Web3 браузърите променят онлайн преживяването? Web3 браузърите дават възможност на потребителите да използват стандартната функционалност на браузърите. По същество те са децентрализирани приложения, които позволяват на потребителите да запазят собствеността върху своите данни и да споделят приходите от тях. И така, Chrome ли е Web3 браузър? Не, Chrome е Web2 браузър като Firefox и Safari. Въпреки това потребителите могат да имат достъп до Web3 приложения с Web2 браузъри, използвайки Web3 портфейл като MetaMask.

Как да използваме Web3 браузър?

Уеб3 портфейлите могат да бъдат вградени в традиционните уеб браузъри, като осигуряват функционалност на DApp браузъра, позволяващи гъвкав достъп до децентрализирани приложения без помощта на други посредници, като същевременно се запазва пълната собственост върху техните активи. Освен това потребителите могат да получат достъп до икономиката на Web3, без да преминават през каквито и да било процедури за познаване на клиента (KYC) или за борба с изпирането на пари (AML).

Освен това криптоактивите могат да се съхраняват и управляват ефективно с помощта на портфейлите на Web3. Въпреки това, ако някой загуби своята начална фраза, може да загуби средствата си, за разлика от централизираните портфейли за съхранение. И така, кой Web3 браузър би бил подходящ за вашите изисквания? Нека се запознаем с различните Web3 интернет браузъри в разделите по-долу.

Opera

Както любознателните потребители, така и тези, които са наясно с блокчейн, могат да се насладят на безпроблемно, лично и сигурно Web3 изживяване с Opera Crypto Browser с функции като защита от фишинг, защитен клипборд, проверка на злонамерени адреси и Wallet Selector – първият в индустрията инструмент за управление на множество портфейли.
ERC-20 и ERC-721 токени се поддържат от вградения криптопортфейл и няколко блокчейн вериги, включително съвместими с Ethereum Virtual Machine (EVM) вериги, Bitcoin и Layer 2. Освен това Opera разполага със силна партньорска мрежа с партньори като Solana или Polygon в цялата крипто екосистема.

Освен това потребителите могат да получат бърз достъп до WhatsApp, Telegram, Discord, Twitter и други социални приложения в страничната лента на десктопния Crypto Browser, за да останат свързани със своите общности по всяко време.

Puma

Украинско-канадският разработчик Юрий Дибски основава Puma Browser през януари 2019 г. Той осигурява достъп до домейните Ethereum Name Service (ENS) и Handshake (HNS) и InterPlanetaryFileSystem (IPFS), както и безпроблемни плащания за създателите на съдържание, разработчиците на приложения и игри чрез Coil Content Network и Interledger Protocol. С помощта на браузъра Puma монетизирането на уеб услуги работи по следния начин:

Месечна такса от 5 долара се заплаща от членовете на Coil за достъп до съдържанието, създадено от потребителите.
Заинтересованите потребители създават цифров портфейл и печелят пари от своето съдържание. Всеки час, който член на Coil прекарва в разглеждане на съдържанието на потребителите, му носи 0,36 USD от Coil.
Докато членовете на Coil се наслаждават на съдържанието на потребителите, Coil превежда средства в техните портфейли.

Brave

Brave е софтуер с отворен код, който предлага функции за запазване на поверителността, както и бизнес модел за свободно използване. Той подобрява възможностите на потребителите с безплатни видеоразговори, напълно автономно търсене, офлайн плейлисти и дори персонализиран канал за новини. По подразбиране Brave забранява проследяващите устройства и неприличните реклами на всички уебсайтове, които потребителите посещават. Освен това чисто новата функция на Brave за галерия с (NFT) предоставя на потребителите опростен интерфейс за разглеждане и управление на колекциите от NFT.

Освен това, гледайки реклами, можете да печелите пасивен доход в Basic Attention Token-и (BAT). Друга забележителна характеристика на браузъра Brave Web3 е включването на функционалността IPFS, която позволява вградено децентрализирано съхранение на файлове и намалява концентрацията на данни чрез разпределяне на съхранението на файлове в глобална мрежа.

Beaker

Браузърът Beaker позволява хостинг на уебсайтове peer-to-peer, наричани Hyperdrives, в частен режим. Само тези, които имат връзка към Hyperdrive, могат да получат достъп до уебсайта, след като той е създаден. За създаване на приложения без хост браузърът Beaker предлага нови API, като същевременно е съвместим с останалата част от Web.

Beaker показва пълната структура на сайта във формат, подобен на GitHub, за разлика от повечето браузъри, които показват изходния код на страницата на посетителите на сайта. Още по-добре е, че човек може да хоства свое собствено разклонение на уебсайта.

Osiris

Първият неутрален браузър в света, Osiris, се надява да освободи хората от комерсиализма, оковите на цензурата и пристрастията, които са се промъкнали в интернет. Osiris твърди, че е браузър, базиран на блокчейн,бр който по подразбиране забранява всички реклами и тракери, и заявява категорично, че се самоиздържа без пари от реклама.

С Osiris Armor потребителите могат да конфигурират настройките за поверителност и да преглеждат броя на рекламите и скриптовете, които вече са били забранени. Освен това тя предлага мулти-портфейл, наречен Metawallet, който вгражда портфейл в браузъра и поддържа няколко криптовалути, за да подобри изживяването на Web3 за потребителите на блокчейн.

Бъдещето на Web3 браузърите

Уеб платформите отдавна не разполагат с възможност за прехвърляне на пари, което води до заливане с интернет реклама и нечестни бизнес практики. Тъй като Web3 обещава да подреди световната информация по начин, който архитектурата на търсачката на Google не може да постигне, той дава възможност за монетизиране на уеб за разработчици, геймъри и създатели на съдържание.

Въпреки че Google Chrome е най-използваният Web2 браузър, а DApps могат да бъдат достъпни чрез Web3 портфейли, уеб браузърите, удобни за блокчейн, позволяват на потребителите да контролират своите данни, средства и активи без посредници. Ето защо преминаването към децентрализиран уеб изисква нови и иновативни решения за подобряване на потребителското изживяване, а Web3 браузърите, действащи като портал към DApps, са от съществено значение за достъпа до цифровата икономика.

You may also like

Остави коментар